‘Ik gun iedereen zo’n fijne hobby!’

Strandlengja is een vereniging met vooral recreatieruiters, maar wat is eigenlijk een recreatieruiter? Daarvoor interviewde ik, Nanda van Beek, één van onze actieve leden: Carolien van Dam.

‘Ook als recreatieruiter ga ik met een plan op pad, anders gaat het mis met mijn Frú’ zegt ze. ‘Ik wil genieten van de omgang met mijn paard, lekker met haar rijden en samen ontspannen terugkeren.’

Carolien trekt zelf haar plan, houdt rekening met de conditie van haar 21-jarige en bereidt deze Nederlands gefokte merrie Frú frá Lukka voor op wat ze gaat doen. Frú is gefokt door Leonie Ringers en opgegroeid in de duinen van Noord-Holland. Carolien kent haar hele achtergrond en zij is de vierde eigenaar.

Carolien heeft naast hun bedrijf een stal met paddock en een weiland waar Frú met haar maatje, een Exmoorpony ruin, beperkt mogen grazen. Er is geen rijbak. In haar naaste omgeving zijn vele fietspaden met grasbermen ernaast om mooie ritjes te maken.

‘Frú is dé aanvulling van mijn leven naast gezin en werk op de kwekerij! Mijn man helpt me met weide klusjes, als het nodig is, maar de verzorging van de paarden doen we allemaal zelf. Ik heb wel een bijrijder die trouw komt. Voor de drukke randstad heb ik een fijne accommodatie. Ik ben in de luxepositie dat ik een trailer heb en met paarden naar het strand kan of andere plekken kan bezoeken waar je fijn kunt rijden. Frú is bomproef, megabraaf en het IJslands vuur blijft vaak een hoopje gloeiende kolen. Ze is een natuurtölter en mede dat zorgt voor een optimale ontspanning. Ik gun iedereen zo’n fijne hobby!’

Carolien heeft ook een missie. Ze wil anderen, volwassenen met een beperking en kinderen laten meegenieten van haar geluk door met Frú op bezoek te gaan bij een zorgcentrum waar ze tussen tuintafels, rolstoelen en rollators met Frú bij iedereen langs gaat. Zij heeft borstels bij zich, Frú is eraan gewend om geaaid en geknuffeld te worden door vreemden.

Ook kinderen met een beperking uit haar kennissenkring komen weleens op bezoek bij Frú. Alles is goed. Het is zo mooi dat er een relatie ontstaat tussen de kinderen en de paarden!

‘Ik moet seizoensgebonden hard werken in de kwekerij, daartegenover zijn er periodes met veel vrije tijd om met Frú op stap te gaan.’

Het gaat ook weleens anders dan verwacht. Carolien vertelt me over die keer dat ze samen met iemand anders op de Veluwe verdwaalden.

‘Uiteindelijk koos ik ervoor me door Frú te laten leiden. Ik gaf haar al mijn vertrouwen en dat bleek de juiste keuze. Het kwam goed. Elk IJslands paard waarmee ik samen tijd doorbreng, vind ik, heeft iets interessants, maar ik zit natuurlijk met een roze bril op mijn eigen Frú en ben idolaat van haar. Zij is de liefste!’

Carolien is een actief lid binnen de activiteitencommissie van Strandlengja. Ze heeft daarbij vaak een voortrekkersrol, organiseert kleinschalige tochten en activeert digitale uitwisseling op sociale media van leden onderling.

‘Bij de vereniging Strandlengja vind ik soortgelijke mensen’ meent ze oprecht. ‘Het is een fijn netwerk om anderen te leren kennen met dezelfde liefde en passie voor IJslandse paarden!’